Do jesiennej edycji festiwalu Restaurant Week Polska przystępowaliśmy pełni radości, nadziei, ale i… obaw. Cóż… Tytuł laureata Restaurant Week w kategorii deser, który „Forum Kulinarne” zdobyło wiosną 2021 roku, zobowiązywał. Choć festiwal startował we wrześniu, już od sierpnia czuliśmy ekscytację pomieszaną z rosnącym stresem. Nie chcieliśmy zawieść naszych gości, nie zamierzaliśmy też schodzić z wysokiego poziomu, a wręcz przeciwnie! Nasz ambitny zespół postawił sobie poprzeczkę jeszcze wyżej! W końcu do odważnych świat należy.

Co to jest Restaurant Week?

Organizatorzy festiwalu tłumaczą, że ideą wydarzenia, które odbywa się cyklicznie od 2014 roku, jest promowanie najlepszych niezależnych restauracji zlokalizowanych w całej Polsce. Wszystko w nie tylko modnym, ale przede wszystkim potrzebnym planecie ruchu zero waste. Dzięki temu, że menu jest z góry ustalone, a lista rezerwacji zaplanowana, jedzenie nie marnuje się. Co oczywiste, każda z restauracji chce się przedstawić w jak najlepszym świetle, dlatego w festiwalowym menu zawsze znajdują się specjalnie wyselekcjonowane dania, których smak goście mogą poznać, płacąc przystępną cenę.

Deser Restaurant Week

Deser RW jesień 2021 – sernik z białą czekoladą, malinami, jagodowym mirror glaze, crumble orzechowym, mango i owocami sezonowymi

Menu Restaurant Week w „Forum Kulinarnym”

Po nieprzespanych nocach, burzliwych naradach i niekończących się testach dań w końcu doszliśmy do konsensusu. Menu festiwalowe stało się faktem. Nasz Szef Kuchni, Paweł Błaszczyk, perfekcyjnie skomponował ze sobą przystawkę, danie główne i deser. Festiwalowi goście mieli już wkrótce spróbować odważnej przystawki – kremu borowikowego z lodami tymiankowymi, aromatycznego dania głównego w postaci ravioli z truflami i gorgonzolą oraz dopracowanego w najmniejszych szczegółach deseru – sernika z białą czekoladą, malinami, jagodowym mirror glaze, crumble orzechowym, mango i owocami sezonowymi. Druga wersja menu różniła się daniem głównym – karkiem wołowym z krewetkami argentyńskimi i gnocchi koperkowym.

Danie główne Restaurant Week

Danie główne RW jesień 2021 – kark wołowy z krewetkami argentyńskimi i gnocchi koperkowym

Festiwal czas zacząć!

No i machina ruszyła. Ku naszej wielkiej radości szybko posypały się rezerwacje i przygotowania do przyjęcia festiwalowych gości w progach „Forum Kulinarnego” przybrały na sile jeszcze bardziej. Robota dosłownie paliła się w rękach! Aż w końcu nadszedł wielki dzień – 8 września 2021 roku, czyli inauguracja jesiennej edycji Restaurant Week Polska.

Jesteśmy niesamowicie wdzięczni, że przez trzy i pół tygodnia (festiwal został niespodziewanie przedłużony) tak licznie odwiedzaliście naszą restaurację. Otrzymaliśmy od Was wiele wsparcia, usłyszeliśmy liczne pochwały, a dania wymyślone przez Szefa Kuchni Pawła Błaszczyka skradły Wasze serca. Oto kilka z festiwalowych recenzji, które są miodem na nasze serca:

„Wszystkie dania pyszne, duży plus za kombinację zupy borowikowej i lodów.”

„Wyborne jedzenie. Kompetentni i przemili kelnerzy oraz kelnerki, fajna atmosfera. Dziękujemy za wszystko.”

„Dania skomponowane perfekcyjnie. Idealny balans pomiędzy tradycją a ekstrawagancją smaków. Wspaniałe przeżycie kulinarne.”

„Bardzo urokliwe miejsce. Kolacja spełniła nasze oczekiwania. Przesympatyczna obsługa. Perła w koronie wrocławskiej gastronomii!”

„Świetna kompozycja smaków, Szef Kuchni zasługuje na miano artysty. Zaskakujące zestawienie składników, które w efekcie dostarcza niesamowitych wrażeń, tworząc wspaniałą i harmonijną całość.”

Pięknie dokumentowaliście również ten czas w mediach społecznościowych, oznaczając nas na swoich zdjęciach i w relacjach. W tym intensywnym okresie zdarzały nam się oczywiście potknięcia, ale mogliśmy liczyć na Waszą wyrozumiałość, za co Wam dziękujemy. Z każdego błędu i z każdej konstruktywnej krytyki zamierzamy wyciągnąć naukę na przyszłość. Wszystko po to, by stawać się coraz lepszymi. Dla Was.

Przystawka RW

Przystawka RW jesień 2021 – krem borowikowy z lodami tymiankowymi

Podsumowanie Restaurant Week Polska jesień 2021

Przez 26 dni w jesiennej edycji Restaurant Week wzięło udział ponad 84 tysiące gości! Wydarzenie odbywało się w ponad 300 restauracjach w całej Polsce, a nasze „Forum Kulinarne” dołożyło do tego wcale nie takie skromne 2100 gości. To o ponad tysiąc więcej niż w wiosennej odsłonie festiwalu!

„Ta frekwencja była dla mnie ogromnym zaskoczeniem, przeszła wszelkie oczekiwania”, wyznaje Basia Szydłowska, współwłaścicielka „Forum Kulinarnego” i „Alyki”.

„Ludzie po długim lockdown’ie czuli tęsknotę za takimi wyjściami, stąd, moim zdaniem, ogromne zainteresowanie festiwalem Restaurant Week”, dodaje.

„Cieszymy się nie tylko z licznych odwiedzin restauracji, ale także z recenzji, których otrzymaliśmy prawie 300. Zdecydowana większość z nich to czwórki i piątki w pięciostopniowej skali”, wtóruje jej Jacek Szydłowski, drugi ze współwłaścicieli.

Po emocjonujących tygodniach jesienna edycja festiwalu Restaurant Week przeszła do historii. Było dla nas wielką przyjemnością gościć Was wszystkich w naszych skromnych progach. Właściciele „Forum Kulinarnego” zgodnie przyznają, że obsłużenie 2100 gości i utrzymanie przy tym wysokiego poziomu restauracji to nie lada wyzwanie.

„Na szczęście załoga, która została skompletowana, charakteryzuje się ogromnym profesjonalizmem, świetnie opowiada o daniach, jest otwarta na gości i łatwo nawiązuje z nimi kontakt”, chwali swój team Jacek Szydłowski.

Dzięki ocenom Restaurant Week wiemy, co najbardziej przypadło Wam do gustu. Podobnie jak w edycji wiosennej chwaliliście deser, doceniliście też nietuzinkowy pomysł Szefa Kuchni na krem borowikowy z lodami tymiankowymi. Wiele ciepłych słów otrzymały także nasze kelnerki i kelnerzy, którzy robili wszystko, co w swojej mocy, by zapewnić Wam jak najwyższy poziom komfortu i obsługi.

„Staramy się uprzyjemniać gościom wizytę w Forum Kulinarnym”, mówi Basia Szydłowska. „Chcemy, żeby to było dla nich wydarzenie, festiwal – stąd muzyka na żywo, kwiaty, estetycznie podane dania. Traktujemy to jako święto restauracji”, opowiada.

„Dzięki temu goście czują się bardziej docenieni i zaopiekowani”, wtóruje jej Jacek Szydłowski. „O taką atmosferę dbamy nie tylko podczas festiwalu, ale także na co dzień”, dopowiada.

Wszystkie nasze poczynania przyniosły efekt, którego zdecydowanie się nie spodziewaliśmy. Owszem, skrycie liczyliśmy na jakieś wyróżnienie, ale wyniki Restaurant Week Polska, które otrzymaliśmy w piątkowy wieczór 22.10.2021 r., spowodowały, że długo przecieraliśmy oczy ze zdumienia. W największym w Polsce Plebiscycie Gości otrzymaliśmy następujące nagrody:

Ogólnopolskie:

  • II miejsce
  • Najlepsza przystawka
  • Najpopularniejsza restauracja

Wrocławskie:

  • I miejsce
  • Najlepsza przystawka
  • Najlepszy deser
  • Najpopularniejsza restauracja

Jesteśmy szczęśliwi i wzruszeni, że jako nowe miejsce na kulinarnej mapie Wrocławia, zostaliśmy przez Was tak ciepło przyjęci. Serdecznie Wam za to dziękujemy. Dajecie nam motywację do podnoszenia sobie poprzeczki jeszcze wyżej i już nie możemy się doczekać kolejnej edycji Restaurant Week Polska, która odbędzie się wiosną 2022 roku.